Sıkça Sorulan Sorular

Ups Güç Kaynakları İle İlgili Merak Ettiğiniz Tüm Soruların Cevabını Bulabilirsiniz.

Elektrik enerjisinin kullanılmaya başlanması ile beraber ortaya çıkan temiz enerji ihtiyacı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha da artmaktadır. Güç kalitesini artırma çalışmaları arasında kullanılan Kesintisiz Güç Kaynakları teknolojisi de bu isteği karşılamaya yönelik çalışmaların bir ürünüdür. Kesintisiz güç kaynakları sürekli devrede kalırlar ve elektrik kesintilerinde kesintinin yük tarafından hissedilmesini engeller. Bunun dışında şebekede meydana gelebilecek dalgalanmalardan yükü korur.
2-1. Off-line cihazlar: a. Regülasyonu olmayan cihazlar: Bu tarz cihazların özelliği, normal çalışma koşularında, şebekeyi yüke direkt olarak verir. Yani yükün şebeke prizine takılmasından farklı bir şey değildir.Ancak elektrik kesintisi olduğunda aküler yükü beslemeye başlar. Dolayısıyla yükler elektrik kesintisini hissetmeyecektir. Şebekeyi direkt yüke aktarması dolayısıyla şebekede meydana gelecek bütün bozulmaları yük hissedecektir. b. Line-Interactive Cihazlar (Regülasyonlu): Off-line KGK'dan farklı olarak şebeke yüke bir miktar düzeltilerek aktarılır.Ancak Online KGK'lar kadar yeterli düzeyde regülasyon yapılamamaktadır. 2-2. Online Cihazlar: a. Statik UPS: Şebekeden sağlanan AC enerjiyi doğrultarak akü grubuna ve eviricilere aktaran 'doğrultucu'; Akü grubundan ve doğrultucudan alınan DC enerjiyi tekrar AC enerjiye çevirerek yüklere aktaran 'çevirici'; Bu işlemler için gerekli DC enerjiyi depolamak için kullanılan 'akü grubu' dur. b. Dinamik UPS: Dinamik tip kesintisiz güç kaynaklarında statik tip güç kaynaklarının çıkışında bir motor/generator bulunmaktadır. Bu tip güç kaynakları büyük endüstriyel tesisler ve kritik uygulamalarda kullanılmaktadır.
Düşük güçlerde güç tespiti, web sitemizde bulunan, güç hesap tablosu kullanılarak rahatlıkla hesaplanabilir. Büyük endüstriyel tesislerde ve özel yüklerde (CNC, Lazer kesme makineleri, Tıbbi Cihazlar vb.) firmamıza başvurarak uzman teknik ekibimiz tarafından, bu işe özel harmonik analizörler yardımıyla güç analizini yaptırabilirsiniz.
Elektrik kesintilerinde yüklerin, kesintisiz güç kaynaklarında kullanılan akülerde depo edilen enerji ile, ne kadar süre ile besleneceğini belirtir bir büyüklüktür. Akü besleme süresi, akü sayısı ve kapasitesi (Ah) ile orantılıdır.
'Besleme süresi ne demektir?' maddesinde açıklandığı gibi akü sayısının artması akü besleme süresinin artmasına neden olacaktır. Ancak KGK kapasitesi daima sabit kalmaktadır. Kapasite artırımı yapabilmenin tek yolu aynı zamanda güvenilirliği artırmanın da bir yolu olan paralellemedir.
Amaç: a. Tek bir sistemden elde edilebilecek olandan daha büyük bir güç elde etmek, b. Bir veya birkaç hazırda bekleyen sistem kullanarak güç kaynağının güvenilirliğini artırmaktır. Üç çeşit paralelleme vardır. Power Paralel: Bu paralelleme türünde, paralel olarak çalışan iki cihaz tek bir cihaz gibi davranır. Örneğin 100KVA iki adet KGK kullanılıyorsa, toplam güç 200KVA'dır. Redundent (Yedekleme): Paralel olarak çalışan cihazlar yükü paylaşırlar.Bir cihazda problem çıkarsa diğeri yükü üzerine alır. Örneğin 100KVA iki adet KGK kullanılıyorsa, toplam güç yine 100KVA'dır ve yükün bu seviyeyi geçmesi uygun değildir. Hot Standby: Normal çalışma koşullarında, cihazlardan birinin üzerinde yük bulunmaz.Diğer cihazda bir problem olduğunda devreye girerek yükü üzerine alır.
Harmonik, yük olarak kullanılan devre elemanlarının (SMPS devreleri, motor yükleri vb.) yapıları gereği besleme kaynağında (şebeke,KGK çıkışı) meydana getirdikleri bozulmaların bileşimidir. Harmonikten korunmak için aktif, pasif harmonik filtreler gibi harici çözümler kullanılabileceği gibi kesintisiz güç kaynaklarında dahili çözüm olarak kullanılan 12 darbeli ve IGBT doğrultuculu cihazlar tercih edilebilir.
Trafo olmaması nedeniyle trafodan kaynaklanan verim kaybı yoktur. Ayrıca yüksek giriş güç faktörü ve harmoniklerin minimum olması nedeniyle reaktif güç kullanımı çok düşüktür. Dolayısıyla kompanzasyon panosu kullanım maliyetini de ortadan kaldırmaktadır.
IGBT doğrultucu kullanılan cihazlarda giriş akım harmonik bozulması (THDI) %5'den küçüktür. Şebekeden sinüse yakın bir akım çekilir. Harmonik bozulması çok düşük olduğu için jeneratör ile uyumlu çalışır ve jeneratöre daha az yük biner. Giriş güç faktörünün minimum olması nedeniyle reaktif güç kullanımı çok düşüktür. Dolayısıyla kompanzasyon panosu kullanım maliyetini de ortadan kaldırmaktadır.
Kesintisiz Güç Kaynağı kesintisiz enerji kaynağıdır. Jeneratörden farklı olarak elektrik kesintisi esnasında kesintiyi hissetmezsiniz. Çünkü en hızlı jeneratör elektrik kesintisi olduktan 10sn sonra devreye girmektedir. KGK ise elektrik kesintisini kullanıcının yüküne hissettirmez.
KGK alımı yapılırken güç tespitinin iyi yapılması gerekmektedir. Yüke uygun güç kaynağı seçimi yapmak yanında cihazın teknik desteğinin profesyonel bir ekip tarafından yapılması da önemlidir. Satış sonrası hizmetler daha da önemlidir.
WhatsApp
Hemen Ara